Jag har nyligen gjort en rejäl down-shiftning i mitt liv. Jag har gått från motordriven landsbygdsföretagare till stadscyklist. Att cykla är billigt, miljövänligt, hälsosamt och framför allt smidigt. Men inte helt ofarligt…
Vasa är en liten stad, med många bilar. Min färd är kort, men intensiv – jag korsar många vältrafikerade vägar på min färd. Men det är inte trafiken i sig som är problemet, det är den förbluffande mängden bilförare som totalt ignorerar trafikregler som är bekymmersamt!
Det är också helt förbluffande att så få människor använder cykelhjälm. Speciellt personer i min ålder. De ”odödliga”. Det lustigaste måste ändå vara föräldrar som förstår att sätta hjälp på barnet men inte på sig själva. Varför? Är vuxna för coola för hjälm? Undrar jag.
Men jag kan bara styra mitt eget beteende, och hoppas att det kan inspirera någon.

Som nybliven vardagscyklist och fotgängare ska jag förklara hur det ligger till: Grön gubbe betyder GÅ (men på egen risk). Skyddsväg betyder övergångsställe, ja, men att det skulle på något sätt vara en skyddad väg är en lögn.
Mest utsatt känner jag mig i korsningen utanför min butik. Det är många bilar som vill svänga vänster upp på esplanaden och orsakar kaos trots att det är totalt förbjudet (och praktiskt taget omöjligt – det kommer bilar emot). Det är också många bilister som rundar hörnet totalt omedvetna om att vi på den så kallade skyddsvägen har grönt ljus. Oho.
Men enligt statistiken är det större sannolikhet att jag vurpar av egen maskin än blir påkörd. Det känns kanske långsökt att tänka sig nu när det är så fint cykelväder – men snart kommer vintern! Då blir det kallt, halt och besvärligt för alla fordon, även cyklar. Det blir dessutom helt omöjligt att se varandra utan reflexer och lampor.
Majoriteten av cykelolyckorna är enskilda omkullkörningar som endast kräver ett besök på hälsocentralen. Var tionde olycka är allvarlig. Vuxnas skallskador uppstår oftast när de slår i gatan, barns skallskador uppstår oftast när de krockar med en bil. Oftast är skador på ben och armar vanligare än skallskador, men skallskadorna är oftast allvarligare till sin natur.
Risken att drabbas av skall- eller hjärnskador minskar om man använder cykelhjälm. I dödsolyckorna som undersöktes av undersökningskommissionerna år 2012-14 hade 55 omkomna cyklisterna inte använt cykelhjälm. 40 % (22) av dessa hade sannolikt kunnat räddas om de hade använt cykelhjälm. När man uppskattar skyddseffekten måste man beakta att det i detta material inte finns medräknat de cyklister som har klarat sig för att de har använt cykelhjälm. Läs mera i årsrapporten från Försäkringsbolagens Trafiksäkerhetskommitté; VALT.
Användningen av cykelhjälm nådde nya rekordsiffror i undersökningen som gjordes av Trafikskyddet sommaren 2014. I hela landet använder 41 procent av cyklisterna hjälm. Trafikskyddet
Det tog mig bara en dag utan cykelhjälm för att inse att jag behöver en. Och bara det bästa duger åt mig
Jag kontaktade genast Eva som driver näthandeln polkuped. Jag förknippar hennes företag med stort kunnande, medvetenhet (kvalitet) och bra betjäning. Jag hade rätt, Eva kom personligen och hälsade på mig till mitt jobb med ett knippe hjälmar som jag fick testa.
Eftersom jag har så stort huvud (fniss) så var Eva tvungen att komma två gånger – då med hjälmen jag ville ha, en svart Risco, i storlek L. Snacka om bra service!
En sak som jag inte bloggat så mycket om, men jag har köpstopp på kläder och utrustning. Det enda jag får skaffa hem, enligt slow fashion- tänket, är etiskt tillverkade kläder av hög kvalitet som kan användas många säsonger. Som tur var behövde jag inte göra något undantag med införskaffandet av hjälmen, som har tysk tillverkning och förhoppningsvis kommer att följa mig livet ut.
Polkuped har hjälmar för alla åldrar; barn, ungdomar och vuxna. Hjälmarna är lätta på huvudet och utrustade med en extra lampa där bak. De har quicksafe-justeringssystem, vilket innebär att det är lätt att ändra/spänna banden. Det uppskattar jag eftersom beroende på dagens frisyr/huvudbonad ofta behöver justera min hjälm. Förhållandet pris vs kvalitet är också bra. Ska vi säga så här; hjälmen var förmånligare än vad jag trodde baserat på den upplevda kvaliteten.
Eva berättar att Polkuped är ensamma att importera hjälmarna till Finland, och att de fått ett mycket bra mottagande på marknaden.
Speciellt barnhjälmarna Meggy och Kailu är mycket omtyckta – för de hålls på huvudet utan att snurra och halka. Hos de lite större barnen och ungdomarna är Status JR mest såld – den är både snygg, säker och passande under en lång tid.
”Folk vill ha snygga hjälmar med alla bra egenskaper – men till ett bra pris. Det finns ju en uppsjö hjälmar som uppfyller en del av kraven, men de hjälmar vi nu har i sortimentet är handplockade just för att de uppfyller alla de tre kriterierna.” säger Eva stolt.

Jag brukar säga att ”mitt huvud är värt mycket pengar, så därför är det självklart att jag har hjälm”. Makes sense, eller hur?




Inlägget Inte utan min cykelhjälm dök först upp på Malins blogg.